恒傳感言

恒大 恒傳感言 SCOM Talk Show ep10: 陳智思 Bernard Charnwut CHAN

「當你遇到挑戰同困難嘅時候,唔好自怨自艾,嘗試學習點樣去接受同面對,你就會慢慢走出自己嘅路。」

恒大傳播學院 訪談節目《恒傳感言》載譽歸來!今集邀請到行政會議召集人陳智思擔任嘉賓,大談對近年香港嘅社會、經濟狀況同未來發展嘅睇法。佢深明 中港融合 帶來嘅問題引起社會對政府不滿,並寄語年輕人先把握 機會 了解內地市場,再決定將來嘅路向。與 罕見疾病 長期搏鬥令佢更珍惜現在,更勉勵年輕人勇於面對 逆境,走出屬於自己嘅路。一齊嚟睇下佢嘅分享啦!

恒大 恒傳感言 新一輯隆重推出

香港恒生大學傳播學院嘅《恒傳感言》自推出以來備受關注,恒大協理副校長(傳訊及公共事務) 及傳播學院院長曹虹教授與傳播學院趙應春教授兩位主持將會繼續邀請嚟自唔同界別嘅重量級嘉賓,透過佢哋嘅故事去啟發年輕人追求夢想。嘉賓包括鄭丹瑞、陳智思、Bernard Charnwut Chan、羅永聰、黃金寶、Vivek Mahbubani 等。最新一集將於2月24日下星期三推出,千祈唔好錯過
 
 
 
 
 

恒大恒傳感言 SCOM Talk Show ep9: 何順文校長 President Simon Ho

「作為大學校長就係要守護學術自由、學校自主,以及自由、人權、平等、公義等等呢啲普世價值 。我認為一所大學應該要支持呢啲價值,也要抵禦可能侵蝕呢啲價值嘅現象。」

恒大 傳播學院 訪談節目《恒傳感言》今季最後一集邀請到恒大校長 何順文教授壓軸出場,擔任嘉賓,分享佢嘅辦學理念同對年輕人嘅期望。佢喺節目入面憶述17歲時隻身赴英美留學嘅經歷,鼓勵年輕人放遠目光,唔好局限自己,尋找香港以外的發展機會。校長亦提醒學生喺追求自由時,必須合法同尊重別人,不可侵犯他人嘅自由,同時希望年輕人要好似竹咁,虛心學習,不斷成長,面對逆境都屹立不倒。一齊嚟聽下何校長嘅分享啦!

恒大 恒傳感言 SCOM Talk Show ep8: 林大輝博士 Dr Lam Tai Fai

「我認為首先內心唔好分『黃』『藍』,要易地而處,多包容同遷就,保持正向思維,先可以解決問題。」

#恒大 #傳播學院 訪談節目《恒傳感言》今集好榮幸可以邀請到 香港理工大學校董會主席及香港體育學院主席 #林大輝 博士擔任嘉賓,分享佢對香港體育發展、教育制度以及年輕人所面對嘅困境嘅睇法。講到點樣化解分歧與各界溝通,林大輝覺得應該以包容理解的心態易地而處,從唔同角度去分析事情,喺包容同遷就下搵出共通點,達成共識。快啲嚟聽下佢有咩想同年輕人分享啦!

恒大 恒傳感言 SCOM Talk Show ep7: 施永青 Shih Wing-ching

「我認為要求社會遷就你係好困難。你要調整自己嚟適應環境嘅改變。」

#恒大 #傳播學院 訪談節目《恒傳感言》今集好榮幸可以邀請到中原集團創辦人施永青先生擔任嘉賓,大談佢對教育、香港置業同前景嘅看法。講起教育,施永青認為唔可以過份遷就年輕人,反而年輕人要調整自己嚟適應環境改變,亦要把握每個機會,勇於嘗試。同時佢寄語年輕人唔好將置業視為人生唯一嘅目標,要放膽追求理想。一齊嚟聽下施永青嘅分享丫!

恒大 恒傳感言 SCOM Talk Show ep6: 林煥光 Lam Woon Kwong

「一生人唔可以永遠都做得對,當然會有做錯、走歪嘅時候。但你可以選擇一輩子做個好人。」

恒大 傳播學院 訪談節目《恒傳感言》今集好榮幸可以邀請到 前 #行政會議召集人 林煥光先生擔任嘉賓,分享佢40多年公僕生涯嘅難忘經歷,以及同年輕人嘅相處之道。佢喺節目入面提到最初加入政府時負責收地及遷拆荃灣寮屋區嘅故事,由最初遭居民謾罵同強烈反對,到最後成功尋找共識,寄語負責處理矛盾嘅人不應立場先行。佢亦提到同年輕人相處要主動溝通,易地而處,同時希望年輕人要抱持一顆 #良善嘅心。一齊聽下林煥光嘅故事丫!

恒大 恒傳感言 SCOM Talk Show ep5: 馬時亨教授 Professor Frederick Ma

「貧窮可以係向下沉淪嘅漩渦,亦可以係向上提升嘅動力,視乎你如何看待。我嘅人生遇過不少挫折,但我本著『永不言棄』呢個宗旨,一定要將事情做好,永不言棄。」

#恒大 #傳播學院 訪談節目《恒傳感言》最新一集邀請到香港教育大學 校董會主席 #馬時亨 教授擔任嘉賓。佢喺商界、政界、教育界曾擔任多個要職,近年更致力推動品格教育,比起知識傳授,佢認為下一代要具備咩元素先可以成為未來嘅領袖?佢年前曾徘徊生死邊緣,呢次經歷又為佢生命帶來乜野啟發?一齊聽下佢對年輕人嘅話語啦!

恒大 恒傳感言 SCOM Talk Show ep4: 余翠怡 Alison Yu

「面對人生嘅困難,最重要係認清自己嘅不足,然後再作改善。有一句說話我銘記於心,就係『先處理情緒,再處理事情』。」

#恒大 #傳播學院 訪談節目《恒傳感言》最新一集邀請到 #香港輪椅劍擊運動員 余翠怡擔任嘉賓,佢喺節目中分享同年輕人相處嘅心得,又大談多年運動員生涯嘅苦與樂,並以自身經歷勉勵年輕人唔好害怕面對挫折,勇敢從失敗中學習。即刻去片聽下佢感人嘅故事啦!

恒大 恒傳感言 SCOM Talk Show ep3: 沈祖堯教授 Professor Joseph Sung

「千祈唔好再講『一代不如一代』,應該係話『一代不同一代』,我地唔可以將當年所用嘅一把尺嚟量度今日嘅年輕人。」

#恒大 傳播學院 訪談節目《#恒傳感言》最新一集邀請到香港中文大學前校長、現任莫慶堯醫學講座教授 #沈祖堯 擔任嘉賓,佢提及唔少年輕人對前景感到悲觀,不過唔應該因為咁而放棄,要懷有廣闊嘅胸襟同視野,把握機會放眼世界,並呼籲社會多給予年輕人機會同扶持。

恒大 恒傳感言 SCOM Talk Show ep2: 莊偉茵 Quince Chong

「我相信只要你永遠抱住正面嘅心態、一顆願意學習同不斷提升嘅心,不會輸。最緊要係學會欣賞,心存感恩。」

#恒大 #傳播學院 訪談節目《恒傳感言》第二集邀請到中華電力有限公司企業發展總裁莊偉茵擔任嘉賓,分享以往處理危機的經驗。佢認為年輕人喺現今嘅互聯網世界盡顯創意,應該把握優勢,放眼世界,利用新思維帶動企業傳訊行業發展,只要抱住正面嘅心態,更加可以帶領香港創造新時代。一齊聽下佢嘅分享啦!

恒大 恒傳感言 SCOM Talk Show ep1: 梁卓偉教授 Professor Gabriel Leung

「香港年輕人擁有嘅優勢以及獨特之處係與生俱來,亦係其他地區朋輩夢寐以求,點樣好好利用同埋發揮已有嘅優勢,則取決於香港年輕嘅『#造夢者』。」 #恒大 #傳播學院全新訪談節目《恒傳感言》正式推出! 首集邀請到香港大學醫學院院長 #梁卓偉教授 當首集嘉賓,分享佢對現今年輕人向上流動感到困難嘅睇法,並勉勵年輕人把握自身優勢及大灣區發展機遇,為香港創造未來。即刻去片聽下梁教授嘅分享啦!

香港恒生大學傳播學院訪談節目《恒傳感言》隆重推出

#香港恒生大學 #傳播學院 將會推出全新 #訪談節目《恒傳感言》,由恒大協理副校長(傳訊及公共事務) 及傳播學院院長曹虹教授與傳播學院 #趙應春教授 聯合主持,每集會邀請一位來自唔同界別嘅知名人士,分享佢嘅成長經歷同人生故事,以啟發年輕人學習同想像,並以積極正面嘅心態勇敢面對未來嘅挑戰。應邀分享嘅嘉賓包括 #梁卓偉教授、#沈祖堯教授、#莊偉茵女士、#余翠怡女士 等。第一集將於10月28日 下星期三 隆重首播,唔好錯過啦!