恒傳感言 ep9: 何順文校長 President Simon Ho

「作為大學校長就係要守護學術自由、學校自主,以及自由、人權、平等、公義等等呢啲普世價值 。我認為一所大學應該要支持呢啲價值,也要抵禦可能侵蝕呢啲價值嘅現象。」

恒大 傳播學院 訪談節目《恒傳感言》今季最後一集邀請到恒大校長 何順文教授壓軸出場,擔任嘉賓,分享佢嘅辦學理念同對年輕人嘅期望。佢喺節目入面憶述17歲時隻身赴英美留學嘅經歷,鼓勵年輕人放遠目光,唔好局限自己,尋找香港以外的發展機會。校長亦提醒學生喺追求自由時,必須合法同尊重別人,不可侵犯他人嘅自由,同時希望年輕人要好似竹咁,虛心學習,不斷成長,面對逆境都屹立不倒。一齊嚟聽下何校長嘅分享啦!

#香港恒生大學 #恒傳感言 #何順文